• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

F.A.Q. - често задавани въпроси

Обзавеждане за баня 2017 г. - тенденции и интериорни решения

Настъпването на всяка нова година неизменно носи със себе си въпроса: Кои ще са новите тенденции при обзавеждането за баня? 2017 г. бележи завръщането на естествените материали, изчистените линии и функционално-ориентираните решения. В следващите редове ще обърнем внимание на едни от най-важните аспекти, които трябва да имате предвид, ако Ви предстои ремонт.

Материалите

Когато говорим за обзавеждане за баня и постигане на стилни интериорни решения, задължително трябва да споменем камъкът и дървото. Те предлагат много и разнообразни възможности за дизайн, както и лесна поддръжка. Придайте характер на банята с умивалник тип купа, изработен от камък и съчетайте с плочки за баня, имитиращи дървесина. Подходящ за подчертаване на индивидуалността на помещението ще бъде и теракотът с матово покритие. Грандиозно завръщане бележи и мраморът – заложете на мраморна облицовка на стените и пода в пастелни тонове и съчетайте с аксесоари за баня с медни оттенъци. „Полъхът на 70-те“ е най-новата тенденция при дизайнерското обзавеждане за баня. През 2017 г. заложете на семплото излъчване, вдъхновено от природата. Глината е другият водещ материал, който ще стане неразделна част от модерната баня.

Цветовите решения

Идеята за максимално сближаване с природата и използване на естествени материали определя водещите цветове за 2017 г.  да бъдат земните – кафяви, зелени, жълти и червени нюанси. Дизайнерите залагат и на смели решения, съчетавайки свежи цветове на плочки за баня с декори в тропически щампи или черно-бели графики. Ако искате да придадете на банята бохемско излъчване, може да заложите на комбинация от зелено със светлосиньо, лилаво, кафявo и бледорозово. Неутралните нюанси запазват водещите си позиции и през 2017 г.. Превърнете банята в пространство на уют и релакс чрез плочки за баня във фини пастелни и меки неутрални цветове.

LED осветлението

Модерните LED светодиоди изместват все по-осезаемо стандартния тип осветление за баня. Особено внимание трябва да се обърне на пространството пред огледалото и мивката. В момента особено актуални са горните шкафове с вградено LED осветление, като някои модели дори са с инфраред сензор за изключване и включване. Най-важното правило при осветлението е то да е дискретно – така се постига стилно и хармонично излъчване в банята.

Още модни тенденции за банята

Част от останалите хит тенденции в обзавеждане за баня 2017 г включват – плочки за баня в разнообразни геометрични форми (например шестоъгълници), както и използването на изкуствени растения за придаване на допълнителна свежест и чар. Все по-осезаемо навлиза минимализмът  - доказателство са по-компактните и изчистени форми и размери на умивалниците, моноблоците и конзолните тоалетни и бидета. Това позволява банята да се превърне в по-интимно пространство съчетаващо комфорт, функционалност и стил.

 

Идеи и съвети при избор на плочки за баня?

За да превърнете банята в красиво помещение с естетически издържана визия, е важно да направите правилния подбор на плочки за баня. Текстурата се явява една от ключовите характеристики за постигане на желания интериор. Същевременно не бива да забравяме, че тя играе ролята не само за декорацията, но от нея до голяма степен зависи и функционалността на банята. Плочки за баня с по-грапава повърхност са подходящи за подово полагане, тъй като не позволяват плъзгане и по този начин предотвратяват неприятни инциденти. Също така на пазара се предлагат плочки за баня със специални нарези, създадено именно с цел да предотвратят подхлъзвания.

Благодарение на декоративния ефект на текстурата, може да се създаде голямо разнообразие от интериорни ефекти и свежи визии в банята. Интересна е комбинацията между плочки имитиращи дърво, тухла и камък. Това е типичният рустик стил или иначе казано фолклорният стил в интериорния дизайн вдъхновен от Френския Прованс и селата в Южна Италия.

Изключително модерен в момента е монохромният дизайн, който се характеризира с комбинация от плочки за баня в един цвят, но с различна текстура. Така например на фона на плочки с полирана повърхност чудесно би стоял фриз от камък. Нестандартен визуален ефект би внесла също комбинацията от матирани и гланцови плочки за баня.

Когато говорим за текстура на плочки за баня, добре е да отбележим, че наситените цветове правят грапавите повърхности да изглеждат по-плътни, а при гланцираните ефектът е тъкмо обратния – към олекотяване.

Друг интересен акцент, който може да внесем в банята е чрез използване на стъклокерамична мозайка. Така например съчетанието от плочки за баня, имитиращи камък и стъклокерамична мозайка е поразително. На пазара се предлага огромно разнообразие от мозайки с интригуващи цветови комбинации и дизайни, така че да може да придадете на банята индивидуалност и чар.

Модерният интериор на мокрото помещение позволява смели комбинации от плочки за баня с различна текстура, вид и размери. Най-важното е да се експериментира, за да може да се създаде впечатляващ и уникален интериор на банята.