• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

5 причини да се насочим към съвременните смесители за кухня с подвижен чучур

Смесителите за кухня – да, за къде без тях? След банята, кухнята е помещението с най-голямо количество и честота на използване на вода. Независимо дали я използвате за готвене, миене на съдове или поддържане на хигиената в кухнята, смесителят е ключов компонент от тези процеси. От него до голяма степен зависи количеството нерви, което ще изхабите, извършвайки ежедневните си, но недотам приятни, задължения.  В следващите няколко реда ще се запознаем с различите видове смесители и техните функции. След това ще разгледаме един  малко по-специален вид смесители, а именно – тези с подвижен душ.
Първото нещо, по което можем да разграничим смесителите е външният вид. И тук не говорим само за цвета. Това, което виждаме на пръв поглед в нашите безценни помощници е дали притежават една ръкохватка или две, т.е. дали вода се пуска и настройва само от едно кранче или от две – едно за топла и едно за студена вода. Предимството на едноръкохватковите модели е, че водата и температурата се настройват без много, много усилия, което несъмнено спестява време. Не се налага да чакаш и настройваш водата до така желаната и приятна температура за миене. „Ох, гореща е, пусни малко студената...“
Тук е редно да споменем, че съществуват още по-удобни за използване и настройка смесители, а това са тези със сензорно управление. При тях изобщо не съществуват ръкохватки, кранчета и тем подобни, а само с доближаване на ръката до сензорния участък на смесителя, водата потича сама. Честито, открихте топлата вода!
Няколко други функции на съвременните смесители за кухня са ColdStart и СoldBody. Първата гарантира потичането на студена вода, когато ръкохватката на смесителя е в средно положение. Това е така, за да се избегне, доколкото е възможно, излишният разход на топла вода, когато тя не е небходима. Втората функция, СoldBody, осигурява студено тяло на смесителя, дори когато тече вряла вода. Тези смесители са изключително практични, особено когато вкъщи се разхожда малко човече, което има навика да пипа навсякъде.
Друга особеност на модерните смесители за кухня е височината на чучура. Освен ако не си вземете смесител с подвижен душ, Ви препоръчваме да си вземете такъв с висок чучур, за да може да измиете поне една тенджера без да използвате кунг-фу уменията си. Обаче, универсалното нещо за всички смесители са керамичните механизми в главата. Една качествена керамична глава гарантира плътно затваряне без опасност от протичане.
И така, ето че идва ред на най-важната част от днешната ни скромна статия – смесителите с подвижен чучур и защо да ги изберем. Първата причина е, че използвайки изтеглящ се душ почистването и хигиенизирането на кухненската мивка е по-лесно, по-бързо и по-удобно от всякога. Просто пускате водата и обливате стените на мивката, без кърпи, без гъби, без плискане на вода или използване на дланта като естествено продължение на смесителя.
Второ, подобен смесител осигурява огромно удобство при миене на тенджери, тави и като цяло големи съдове. С помощта на душа целият съд може да бъде изплакнат без излишни движения и въртене на тавата като майстор на пица.
Трето, наливане на вода в съд, без този съд да бъде в самата мивка или да се държи с ръце. Много удобно, нали?
Четвъртата причина, поради която си заслужава да обмислим покупка на смесител с подвижен чучур е, че може да се пълнят големи съдове от разстояние, например като бебешко коритце. Ако в банята тече ремонт, а коритото е прекалено голямо, за да се побере в мивката, не е нужно да пълните кофи или малки съдове, от които после да изливате водата в коритото. Слагате го на плота и смесителят върши останалата работа.
Много хора изпитват притеснения дали шлаухът няма да мухляса, поради образуването на конденз и тук е редно да споменем петата причина. Тези смесители притежават покритие от хром, което не позволява подобни неща. Това покритие улеснява почистването и предотвратява натрупването на петна от водни капки. Плюс това, конденз се получава, когато за определен период от време имаме наличие на висока влажност на въздуха в съчетание със студени повърхности. Кондензът представлява явление, при което водните пари преминават в течно състояние. Когато въздух, който съдържа водни пари се охлади до една определена температура, водните пари се втечняват и се образува това, което наричаме конденз. Кондензът е вода, получена от въздуха. Следвайки тази логика, трябва да отбележим, че кухненският смесител стои в кухнята, в която температурата е стайна, следователно водните капки се изпаряват. Със сигурност сте забелязали как смесителят се изпотява, когато пуснем много студена вода, но след това тялото отново се затопля и този лек конденз изчезва.
От всичко дотук разбрахме колко са важни смесителите за кухня, които ни помагат толкова много и ни улесняват в ежедневната ни работа. Дали ще изеберете смесител с подвижен чучур или не е въпрос на личен избор, но поне днес научихте за предимствата им, което ще Ви помогне да направите по-осъзнат избор следващия път.