• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Технологичен скок при съвременните смесители за баня

Банята е едно от местата, което все често се превръща в истински извор на спокойствие. В това помещение започваме и приключваме деня си. Поради прекалено забързаното ежедневие на съвременния човек, банята се е превърната в мястото, в което отмиване стреса и спираме за секунда, за да помислим.
Точно затова е от изключителна важност да обърнем огромно внимание на обзавеждането на банята, както и оборудването в нея.
За щастие все повече хора отделят време, енергия и средства, за да превърнат обикновената баня в истинско произведение на изкуството. Истината е, че все пак има малки детайли в баните ни, които често са третирани с пренебрежение, въпреки тяхната важна роля. Кои са те? Смесителите за баня, разбира се.
Ако се замислим, ще разберем, че банята не може да функционира по какъвто и да било начин и не би могла да се нарече баня напълно без смесителните батерии в нея. Основната задача на батериите е да снабдяват помещението с вода, но благодарение на скоростното развитие на технологиите, съвременните смесители са способни да превърнат малката баня в истинско райско кътче.
В следващите редове ще насочим вниманието си към промените в устройството и визията на съвременните смесители за баня, както и в различни предимства, които притежават.
Първоначално основната и единствена задача на старите смесители за баня е била да снабдяват мокрото помещение с вода. Визията им също е била доста обикновена. Монтирането е било основно стенно, две ръкохватки за студена и топла вода и чучур.
Но точно заради развитието на технологиите, производителите на смесители за баня осъзнават, че техният продукт може да бъде много повече от това, което е.
Съпоставяйки съвременен смесител за баня с такъв от миналото, лесно ще открием разликите не само в тяхната визия.
Една от най-лесно забележимите промени в устройството и визията на модерните смесители за баня е изчезването на двете ръкохватки. На тяхно място се появява единичната ръкохватка, която се превръща в истински хит не само при смесителите за баня, но и при тези за кухня. Едноръкохватковите смесители за баня са доста по-предпочитани в с сравнение с  двуръкохватковите и това се дължи най-вече на много по-лесният и бърз контрол върху температурата и силата на струята на водата. 
Плавното завъртане на единичната ръкохватка при съвременните смесители за баня дава на потребителите огромна свобода на движение и контрол.
Друга много очевидна промяна при новите смесители за баня е свързана с телата им. Повечето модели вече са с лети тела и монтирането им е много по лесно, благодарение на меките връзки.
Визията и дизайна на модерните смесители за баня е доста по-изчистен и стилен в сравнение с преди. Хромираното покритие при новите смесители за баня не позволява задържането на петна, замърсявания или натрупване на варовик.
Ако лесно забележимите промени при съвременните смесители за баня са впечатляващи, то тези свързани с функциите им, ще променят напълно представите Ви за важността на смесителните батерии в банята.
Смесителите от ново поколение притежават различни видове функции, които все по-често са насочени не само в подобряване на тяхната работа, но и в опазване на околната среда и пестенето на изчерпаеми ресурси като водата например. Аераторите при новите смесители за баня обогатяват водната струя с въздух, което не само я прави много по-ефективна, но и спестяват водни ресурси. Друга функция свързана с намаляване на потреблението не само на вода, но и на енергия е така наречената система „ColdStart”. Смесителите притежаващи този механизъм, гарантират че при стартиране им, ако ръкохватката е в средно положение, то течащата вода винаги ще бъде студена. По този начин лесно се намалява ненужното използване на енергия, но и е чудесна функция за домове с малки деца, тъй като намалява опасността от нежелани изгаряния. 
Друга функция, която е свързана с безопасността на всеки член от семейството се нарича „ColdBody”. Тя гарантира, че независимо от температурата на течащата в момента вода, то тялото на смесителната батерия ще си остане студено, намалявайки отново опасността от изгаряне.
Съвременните смесители разполагат с още редица от различни предимства и новости, които ще разгледаме много по-подробно в следващата част от статията.