• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Съвременните смесители за баня – достъпният лук с в дома

През последните няколко години се забелязва огромен технологичен напредък при производството на смесители за баня. Използват се материали и специални покрития, които не задържат котлен камък и петна, дизайнът е по-изчистен и елегантен, а функционалностите са насочени изцяло към пълен комфорт по време на експлоатация.
Едно от местата в банята, на което си заслужава да се обърне специално внимание е душ пространството. Съвременните смесители за баня, и в частност смесители за вана/душ, предлагат огромно разнообразие от функционалности и дизайн. Те са изработени с керамични глави (или керамичен затварящ механизъм), което гарантира по-дълъг живот и надеждност на самата батерия. Тенденцията в дизайна е насочена към минимализъм – ясни, елегантни и изчистени форми, които създават усещане за лукс и стил.
Класическият избор за смесител за вана/душ представлява едноръкохватков смесител с превключвател. Съвременните смесителни батерии задължително имат хромирано покритие, благодарение на което запазват за дълго добрия си външен вид. Смесителите за вана/душ имат и антиваровик аератор. Той спомага за минимално отлагане на котлен камък и изключително лесното му почистване. Аераторът при модерните смесители за баня има и още една функция – той обогатява водата с въздух, при което се постига не само пестене на водни ресурси, но и максимален комфорт при вземане на душ.
Термостатичните смесители за баня са една от последните иновации в бранша. Те позволяват не само регулиране на дебита на водата, но и нагласяне на желаната температура. Чрез тях се избягва неудобството от постоянно местене на ръкохватката с желанието да се постигне идеалната температура. Благодарение на термостатичните смесители за баня бързо и лесно се настройва оптимизиран воден поток с желаната топлина. Повечето смесители за баня имат функцията Safe Stop, която ограничава температурата до 38°C. Някои модели имат и допълнителна функция Safe Stop Plus, която ограничава температурата до 43°C. На пазара се предлага огромно разнообразие от термостатичните смесители за баня с различен дизайн. Това позволява персонализиране на интериора и постигане на желаната визия. Освен класическите термостатични смесители за баня, които са за монтаж  на стена и имат ръкохватки за регулиране на дебита и температурата, на пазара може да открият и модели за вграждане. Модерните термостатични смесители за баня за вграждане са подчинени изцяло на минимализма в дизайна. Те представляват комплект от външна част и тяло за вграждане. Външната част е представлява кръгла или правоъгълна розетка. Нагласянето на температурата, желания дебит, както и самия превключвател между душ питата и ръчния душ се осъществява посредством бутони.
Важна иновация, която трябва да се спомене, говорейки за смесители за вана/душ и термостатични смесители е функцията за ненагряване на самото тяло. То остава студено дори при зададена гореща вода. Това е изключително важно, тъй като предотвратява риска от изгаряне при случайно докосване на повърхността на батерията.
Осигуряването на функционално и комфортно душ пространство е важно, тъй като то съдейства за цялостно подобряване на духа и тонуса. В специализираните търговски вериги могат да се открият чудесни бюджетни предложения за комплекти смесители за баня. Те включват смесител за вана/душ, термостатичен смесител или смесител за вграждане, душ пита и подвижен ръчен душ с тръбно окачване или окачалка.
Съвременните душ пита са комплектовани с рамо, което може да се монтира на стената или тавана. Душ питите са метални и са изключително тънки – само няколко милиметра. Те имат силиконови дюзи и антиваровик система. Това позволява лесно и бързо почистване на минималното количество отложил се  котлен камък.
Ръчният душ може да бъде с една или няколко функции. Повечето функции съдействат за постигане на по-голям комфорт при вземане на душ. При съвременните модели смяната на функциите се извършва не чрез завъртане на главата, а чрез специален бутон. Така без почти никакви усилия, бързо и лесно се сменят различните функции.
В специализираните магазини за обзавеждане за баня могат да се намерят много и разнообразни бюджетни предложения, с които да превърнете банята в домашен спа център. Ако Ви предстои ремонт, но не сте решили от какво точно се нуждаете, то в този тип магазини може да се възползвате от компетентните съвети на продавач-консултантите. Те най-добре ще Ви ориентират сред различните модели и ще предложат функционални решения на чудесни цени.