• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Съвременните мебели за баня – необходимото удобство у дома

Банята е една от най-значимите стаи в къщата. Всички ние желаем тя бъде красива, удобна и функционална. Все обща истина е, че банята е първото място, което посещаваме след като се събудим сутрин. Затова посещението в банята трябва да е особено хубав момент от деня ни. Всичко това, разбира се, зависи от нейното обзавеждане. Да успеем да съчетаем красотата с практичността, за да направим времето в банята специално. Естествено ако притежаваме апартамент с модерен и екстравагантен дизайн или голяма и комфортна къща, оборудването на банята с най-модерните мебели няма да е никакъв проблем. Истината е, че повечето от нас не разполагат с това удобство и трябва така да изберем обзавеждането за баня, че да пасне на нашия начин на живот и стил, и да бъдем удовлетворени от това, което сме направили.
Едно от най-важните неща при избора на мебели за баня е те да бъдат многофункционални, като огледални шкафове, конзолна мивка, както и малки шкафове за баня, които заемат възможно по-малко място и изглеждат добре. Именно модерните мебели за баня се отличават с редица нововъведения, чиято цел е да направят престоя ни в банята доста по-благоприятен и ползотворен. Голяма част от горните шкафове за баня са с вградено LED осветление, осигуряващо добра видимост по всяко време. Нещо, което е от голямо удобство е, че съвременния контакт е заменен с инфраред сензор за включване и изключване на осветлението. Този сензор е изключително чувствителен и при приближаване на шкафа, осветлението се включва, а при отдалечаване се изключва. Други модели мебели за баня разполагат с тъч бутон, благодарение на който могат да регулират силата на светлината. Безспорно една от най-предпочитаните иновации при съвременните мебели за баня е технологията “soft close”. Това е функция за плавно затваряне. По този начин се избягва опасността от силно затръшване на вратичките, което би могло да доведе до тяхната деформация. Тази технология може да се използва както за горни, така и за долни шкафове и колони. Долните шкафове също се отличават с редица новости. Те биват конзолни или така наречените висящи. Те се монтират директно на стената, като осигуряват повече пространство в банята и създават усещане за разчупеност и динамика. Именно тези шкафове спомагат за по-лесното и бързо почистване на самата баня. Съвременните колони са с вграден кош за пране, което е допълнително удобство и спомага за по-добрата организация на банята.
При избора на мебели за баня е много важно да се обърне внимание на тяхното качество. Именно заради това е от огромно значение какъв материал ще изберем. На пазара се предлагат два вида мебели, в зависимост от материала, от който са изработени – ПВЦ и МДФ. ПВЦ мебелите се отличават с  висока влаго- и водоустойчивост. ПВЦ материалът е обработен със специални бои и лакове, които засилват неговите характеристики и гарантират, че в процеса на експлоатацията мебелите няма да се раздуят. Този вид мебели са по-предпочитани, именно защото в по-малките бани част от тях могат да бъдат изложени на директна водна струя.
Съвременните МДФ мебели за баня са изработени от влагоустойчив материал. Те са предназначени за влажни помещения, но без да бъдат директно обливани с вода. МДФ материалът също се обработва със специални грундове и бои, които му придават допълнителна устойчивост срещу влагата. Разбира се МДФ мебелите за баня разполагат и със своите предимства. Едно от тях е, че естеството на материала позволява от него да се създават по-заоблени и нестандартни форми, които няма как да останат незабелязани.
Съвременните мебели за баня са се превърнали в неразривна част от интериора на мокрото помещение, именно заради това трябва да бъдем много прецизни в избора, който правим, за да успеем да съчетаем практичност, компактност и стилно излъчване.