• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Смесители за кухня – как да ги изберем?

Кухнята е мястото, което обединява цялото семейство. В него се създават спомени, провеждат се важни разговори за бъдещето, разказват се истории и се споделят вкусни моменти. Напълно нормално е тя да бъде функционална и практична. Освен цялото кухненско оборудване, смесителят и мивката са от ключово значение за удобството, хигиената и добрата визия. Днешните производители осъзнават този факт и поради тази причина могат да предложат разнообразие от модели смесители за кухня, които да паснат на всякакви нужди – ниски, високи, с издърпращ се чучур, стенни, стоящи и т.н. Всичко това е прекрасно, но как да изберем озни смесител, от който имаме най-голяма нужда, ще разберем в следващите редове.
Първото нещо, с което трябва да се съобразите е водното налягане в дома Ви. Ниското налягане се среща по-често в старите къщи и жилища и изборът на смесители за кухня, предназначени за ниско нялагане, ще Ви осигури постоянна струя. Ако налягането в дома Ви е високо, може да се спрете на смесители за кухня с най-различни функции – ColdStart, ColdBody, сензорно захранване и др.
Второто нещо, което трябва да съобразите при избор на смесители за кухня е начинът на монтаж. В зависимост от особеностите на помещението и видът на кухненската мивка, може да изберете стенен или стоящ смесител за кухня.
Друга особеност при кухненските смесители е броят на ръкохватките, с които разполагат. Едноръкохватковите смесители за кухня позволяват по-лесно и бързо настройване на налягането на струята и температурата на водата. При тях не се налага да докосвате ръкохватката, което е доста удобно, особено когато ръцете са заети или мазни. Двуръкохватковите смесители за кухня предлагат една по-различна и ретро визия, а налягането и температурата на водната струя се нагласят с помощта на две ръкохватки в различна форма – кранче, лост или бутон.
На четвърто място се нарежда височината на чучура. Повечето от съвременните смесители за кухня предлагат модели с висок чучур. Той осигурява удобство при измиване на големи и обемни съдове. Ако смесителят е с нисък чучур, рискувате да си създадете неудобство и дори в някои случаи невъзможност да измиете съдовете. Съществуват лесни ориентири при височината на днешните смесители за кухня:
•    Височина на нисък чучур - 20 см.
•    Височина на среден чучур - 25 см.
•    Височина на висок чучур - над 30 см.
Формата на чучура при днешните смесители за кухня също е от значение, когато правим своя избор. Съществуват различни форми на чучура U-, C-, F-образни, които да гарантират максимален комфорт при използване. Най-предпочитани са U-образните с издърпващ се чучур, които позволяват лекота и бързина при измиване на обемни съдове.
И накрая, но не на последно място са материалите, от които е изработен смесителят. Голяма част от днешните смесители за кухня са изработени от месинг или неръждаема стомана. Покритието е особено важно за запазване на добрия външен вид и поради тази причина повечето смесители са снабдени с хромирано покритие. То запазва тялото от надраскване и вредни външни влияния, улеснява почистването и запазва блясъка за по-дълъг период.
Всичко гореизброено е важно за правилен и информиран избор при закупуване на смесител за кухненското помещение. Добре е да се съобрази покупката с особеностите на помещението, с цел избягване на бъдещи неудобства.