• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Скок в бъдещето с модерните смесители за кухня - част I

В днешния напрегнат свят имаме нужда да се спрем за секунда и да се зарадваме на перфектните моменти около нас - моментите с най-близките ни хора, миговете със семейство и приятели. Мястото, което обединява всички обитатели и подхранва любовта, разбирателството и търпението, несъмнено е кухненското помещение.
Нейно величество кухнята е сърцето на всеки дом. Затова и обзавеждането в нея се отличава с ярки акценти и множество функционални елементи. Най-обикновените неща понякога могат да бъдат толкова красиви, че да успеят да задоволят изискванията и на най-големия перфекционист. За това от самото начало, още с проектирането на помещението, всичко трябва да бъде така изваяно, че кухнята освен красива, да бъде практична и лесна за работа. Елементите в нейното обзавеждане трябва да бъдат фини и красиви. Един от най-важните детайли в кухненското обзавеждане, който играе огромна роля във функционалността и удобството, това е смесителят за кухня.
От край време смесителите не се използват вече само като техническо устройство за снабдяване с вода. Те разполагат с редица функции, които да направят престоя ни в кухнята по-ползотворен и приятен. Точно поради тази причина производителите на смесители за кухня постоянно усъвършенстват продуктите си с цел постигане на максимален комфорт, хигиена и естетика.
Категорията смесители за кухня включва огромно разнообразие от видове по отношение на конструкция, монтаж и материали на изработка. Смесителните батерии се изработват от метални сплави, керамика и пластмаса. Материалите оказват голямо въздействие върху цена, практичност и най-вече безопасност на смесителя. Корпуса на смесителните батерии най-често се прави от метална сплав – месинг или бронз. Разбира се, има някои дизайнерски модели, които се изработват от неръждаема стомана. Най-използваният материал за покритие на съвременните смесители за кухня е хромът. Той се смята за най-издръжливия и хигиеничен елемент при производството на смесители. Точно тези смесители за кухня са най-малко податливи на минерални отлагания, в противен случай по тях остават петна и трябва често да се почистват. Хромираното покритие спомага за запазване на добрия външен вид на батерията за по-дълго време, запазвайки нейния блясък и красота. Освен различието от материали на изработка, друга съществена промяна при съвременните смесители за кухня е техния дизайн, те стават все по-изчистени, с прави форми, впечатлявайки с изящество и стил.
По отношение на монтажа на пазара се предлагат два модела смесители за кухня – стенни и стоящи. Всеки един от тях се отличава със своите характеристики, които да улеснят начина им на употреба.
Смесителите за стенен монтаж от край време не се радват на същата популярност, както в близкото минало. Причините за това са не само ограниченията в самия дизайн, но и липсата на удобство при използване. Въпреки това стенните смесители за кухня предлагат разнообразие от модели, с които успяват да ни впечатлят. Различават се по броя ръкохватки, като те могат да бъдат една или две, както и по разположението на чучура, дали да бъде отдолу на батерията или отгоре. Независимо дали са едноръкохваткови или двуръкохваткови, всички стенни смесители за кухня разполагат с въртящ се чучур, който придава неповторимо удобство при употреба. Основен недостатък при стенните смесители за кухня е условието за прокарване на изводи до стената, които в последствие налагат ограничение при монтажа.
За сметка на това разнообразието при стенните смесители за кухня е значително по-голямо. Но с техните характеристики, предимства, и функции ще се запознаете в част II.