• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Скок в бъдещето със съвременните смесители за баня

Съвременната баня отдавна се е превърнала от скучно място за поддържане на хигиената в място за отмора, възстановяване и зареждане с нова енергия. Дали за освежаващ душ сутрин или за релаксираща вана след тежък работен ден, тя е важен компонент от съвременното жилище, в която прекарваме все по-голяма част от времето си. Именно заради това  от огромна важност са и елементите от нейното обзавеждане. Ключов елемент от обзавеждането на съвременната баня е смесителната батерия.
Отмина времето, когато смесителите се използваха само като техническо устройство за смесване на водата. В днешно време на този елемент от бита му се отделя повече внимание. В резултат на това на пазара се появяват много и различни модели, предназначени за всякакви вкусове.
Продуктовата гама в категория смесители за баня е изключително колоритна. Тя включва голямо разнообразие от модели – смесители за мивка, смесители за душ, смесители за вана/душ, за вграждане, термостатични смесители, смесители за биде. Несъмнено цялото това разнообразие, което предлага пазара, ни затруднява в избора, който трябва да направим. Именно заради това трябва да следваме няколко важни стъпки, които да ни отведат при перфектният смесител.
Много важен фактор при избора на смесители за баня е материалът, от който са изработени. Съвременните смесители за баня се изработват от издръжливи материали като стомана и месинг. Най-използваните покрития за тях са никел, месинг, бронз и хром. Несъмнено един от най-предпочитаните материали е хромът.  Той  спомага за подобряване на повърхностната твърдост, красотата и защитата срещу натрупване на варовикови частици. Има добра химическа стабилност, не променя цвета си и запазва блясъка и отражението си за по-дълго време дори от среброто и никела.
След избора на материал за изработка е хубаво да се спрем на вида на монтажа. На пазара се предлагат два основни модела смесители за баня, в зависимост от вида монтаж – стенни и стоящи.
От край време стенните смесители за баня не се радват на същата популярност, както в близкото минало. Причините за това са не само ограниченията в самия дизайн, но и липсата на удобство при монтаж и употреба. За сметка на това стоящите смесители за баня компенсират с с доста по-голямо удобство  при ползване. Монтират се невероятно бързо и лесно над мивката, като осигуряват достатъчно пространство за измиване. Разнообразието при тях е значително по-голямо - видовете дизайни, брой на ръкохватките, практичност и функционалност.
Най-често срещани са едноръкохватковите смесители за баня. Едната ръкохватка позволява с едно движение на ръката бързо и лесно да променяте температурата и силата на водната струя. Именно по-бързото достигане на желаната температура спомага за използването на по-малко количество водни ресурси.
Двуръкохватковите смесители за баня също имат своите предимства и характеристики. Те си остават най-разпространени към момента. Предимството при тях е, че могат да се поставят на желаната от нас височина, както и че всички модели са оборудвани с въртящ чучур, който лесно може да бъде подменен при нужда. Благодарение на двуръкохватковите смесители, можем да постигнем красива ретро визия в нашата баня. Разбира се при тях настройката на температурата се случва доста по-бавно, отколкото при едноръкохватковите смесители за баня.
На пазара можете да откриете и така наречените термостатични смесители за баня. При тях не се губи време при нагласяне на желаната температура на водата. При тези модели има два бутона – единият регулира водния поток, а с другия се избират градусите. По този начин още със стартирането може да се осигури вода с конкретна температура без изненади в налягането.
С разнообразието от смесители за баня, което ни предлага пазара в днешно време, можем да пренесем бъдещето в нашето мокро помещение.