• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Плочки за кухня или кухненски гръб?

Когато става въпрос за ремонт на кухнята, освен красивите шкафове, стабилните плотове и „Soft Close” механизмите, настъпва моментът, в който трябва да решим с какво да облицоваме пространството между горните и долните шкафове. Дали това да бъдат красиви плочки за кухня или термоустойчив гръб с нестандартен принт? В днешната статия ще се опитаме да отговорим на въпроса, давайки максимално изчерпателна и полезна информация.
На пазара се предлага голямо разнообразие от плочки за кухня в различни форми, размери, повърхности, дизайни и цветове. С тях можете да експериментирате и да създавате разнообразни, нестандарнти визии, които ще впечатлят всеки. Можете да изберете дървена, каменна или бетонна имитация. Или можете да направите цялата стена с плочки, имитиращи малки тухлички - така модерният винтидж дизайн. Можете също да изберете и гланцирана визия с полирани плочки за кухня, което ще придаде допълнителен блясък и елегантност на цялото помещение.
Другото предимство на съвременните плочки за кухня като стенна облицовка е, че те могат да се наредят без проблем при асиметрични шкафове или криви стени. Кухненските гръбчета трябва да бъдат поръчани предварително с правилните размери и форма, така че при постаняването им да паснат идеално, ако шкафовете са монтирани на различни височини. Другият вариант е да бъдат отрязани на място, което нарушава тяхната цялост и съответно визия. Ако плотът е поръчан с картинка, има вероятност да се отреже част от нея, когато се напасват шкафовете и плота. С плочките за кухня, визията изглежда много по-завършена и цялостна.
Много хора се опасяват от чистенето на плочките, но това не е основателно, тъй като плотът също ще се зацапва, особено около печката. Поддръжката на плочките не изискава големи усилия – обиконовен обезмаслител би свършил перфектна работа. А ако плочките притежават и гланцирана повърхност, чистенето се извършва с едно движение на кърпата. Друго опасение на част от потребителите е почистването на фугите. Тук е редно да споменем, че фугите в банята и фугите в кухнята се експлоатират по различен начин. В банята фугите са подложени на постоянен достъп до вода и е нормално техният добър външен вид бързо да се развали. В кухненското помещение, обаче, нещата са различни. Там плочките, и в частност - фугите, не са подложени на постоянно и продължително мокрене. По тази причина единственото необходимо средство за почистване е обезмаслител, отново.
Друга разлика между плочките за кухня и термоплотовете е дебелината. Съвременните плочки за кухня са значително по-тънки в сравнение с плотовете. Това може да се окаже от ключово значение при монтирането на плочките, тъй като издадеността при тях ще бъде по-малка. Това, естествено, зависи от личните предпочитания и не е задължително условие.
Вероятно най-съществената разлика между плочките и гръбчетата за кухня е издръжливостта и здравината. Плочките водят в това отношение, тъй като те са изработени от природни материали, най-често - глина и минерали. От своя старана, гръбчетата за кухня се изработват от изкуствени материали, основно от пресована дървесина (ПДЧ), като изключим керамичните и стъклени гръбчета. Също така, ако се счупи плочка, тя лесно може да се смени без да се махат останалите плочки. Но ако се наруши целостта на плота, трябва да се смени цялото платно.
В заключение можем да кажем, че плочките имат предимства, които термоплотовете не притежават. Въпреки това, всяко домакинство трябва да направи избор, който максимално ще задоволи техните изискавания и ще пасне на ежедневните им дейности.