• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Плочки за баня – съвети при ремонт на мокрото помещение

Ремонтът на банята е един от най-персоналните интериорни проекти в целия дом, тъй като той има за цел да съчетае уют и функционалност. От изключително значение за комфортът и естетическата визия на мокрото помещение се явява изборът на плочки за баня.

Несъмнено цветът е една от първите характеристики, на която се обръща особено внимание. Тук е важно цветовата палитра при избора на плочки за баня да е съобразена с големината на помещението. Ако банята ни е с по-малки размери, е удачно да се спрем на по-светли и пастелни цветове. Не е добре да се използват прекалено много нюанси, тъй като те могат да доведат до визуално „претрупване“ и да навредят на усещането за спокойствие, което обикновено е желания интериорен ефект. Вместо това може да заложим на „акцентиращи“ плочки за баня или иначе казано декори, които да внесат стил и изисканост. Ако пък банята ни е с по-големи размери и има естествена светлина, може да се спрем на плочки в тъмната гама, без да се опасяваме, че това оптически би смалило помещението.

Друг важен аспект е изборът на форма и големина на плочките. На пазара се предлага голямо разнообразие като едни от най-широко разпространените са правоъгълните. Ако желаем да придадем на помещението нестандартен вид, може да заложим на квадратни или шестоъгълни плочки за баня. Големината на плочките също играе важна роля. Малките по размер плочки, например 10x10см или 20x20см, са естетически издържан вариант за по-малки бани, но многото фуги между тях са сигурна предпоставка за трудна и изискваща усилия поддръжка. Ето защо предпочитаните размери плочки са 25x40см, 20x50см, 30x60см, 25x75см. Ако мокрото помещение е с по-големи размери, може да заложим и на плочки за баня с размери 50x100см или 60x120см.

При избора на плочки е важно да преценим дали желаем калиброван или некалиброван вариант. Калиброваните плочки са лазерно рязани и имат абсолютно еднакъв размер една спрямо друга. При тях отклонения липсват или са изключително минимални. Изборът на такива плочки позволява тяхното поставяне с минимална фуга или липса на такава. Това от своя страна осигурява по-лесна и бърза поддържа на банята.

Основен момент от планирането на ремонта е правилното изчисляване на количеството плочки за баня. Добре е да се закупи допълнителна квадратура над необходимата, защото е възможно по време на полагане, някои от плочките да се счупят или да бъдат неправилно изрязани. Важно е да изтъкнем, че всички плочки се произвеждат на партиди, като партидите се отличават една от друга по нюанси. Ако след време установим, че са ни необходими допълнителни плочки, но те не са от същата партида, цветово не биха ни свършили работа. При застраховка с по-голямо количество плочки си осигуряваме спокойствие, че дори след време да се наложи внезапен ремонт, ще бъдем подготвени.