• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Нова година – нови мебели за баня - Част II

В първа част от статията Ви запознахме с двата основни модела мебели за баня според материала на изработка. Както стана ясно това са шкафовете, изработени от ПВЦ и МДФ. Обобщихме, че МДФ мебелите са предназначени за влажни места, без да бъдат подлагани на директна водна струя, а ПВЦ шкафовете се характеризират с висока степен на влаго-и водоустойчивост, което позволява директното им обливане с водни пръски, без това да доведе до тяхната деформация. От особена важност е да изберете правилният модел мебели за баня, за да не се налага скорошната им подмяна.
Най-важното правило, когато декорирате мокрото помещение, е да спазвате умереност и да не я претрупвате с излишни вещи и ненужни детайли. Старайте се банята да е винаги подредена. Когато цари хаос, помещението неминуемо ще изглежда по-малко и неприветливо. Понякога не е лесна задача да се открият шкафовете, които да паснат точно на размерите на банята, затова може да си изработите по поръчка.
Ако банята е много малка, може да сложите етажерки или плосък шкаф на вратата. Не забравяйте да използвате мястото под мивката и ваната – там също може да сложите рафтове или закрит шкаф, които да Ви осигурят допълнително пространство за всички вещи. За тоалетните принадлежности може да направите рафт над мивката, но закритият шкаф със сигурност ще Ви свърши по-добра работа. И тук на помощ идват различните модели долни и горни шкафове. Несъмнено и тяхното многообразие е огромно. Именно разнообразието от модели мебели за баня на пазара е възможност да направите най-точния подбор, бил той от отделни части или цял комплект, който да отговаря на изискванията на помещението.
В последните години особено много се налагат конзолните или така познатите висящи мебели за баня. Те се монтират директно на стената като осигуряват повече пространство в банята и създават усещане за динамика и раздвиженост. По този начин се спестява и доста време при почистване, тъй като при този вид мебели липсват крачетата, които са характерни за стандартните модели мебели за баня. Именно липсата на крачета прави пространството под шкафа лесно за почистване и не позволява натрупване на прахови частици. Разбира се стоящите шкафове също са предпочитан модел и не отстъпват по никакъв начин пред конзолните. Въпреки че са по масивни, тяхното монтиране е доста по-лесно и бързо, тъй като не се налага продупчване не стената. Лесното преместване също е в голям плюс, когато трябва да избирате. Регулируемите крачета са най-голямото предимство при стоящите модели долни шкафове. Те улесняват тяхното поставяне, когато пода в банята не е напълно равен.
Комбинацията горен – долен шкаф е почти задължителна в съвременната баня, разбира се ако пространството Ви го позволява. Може да комбинирате долен шкаф с огледало или горен шкаф. Огледалата са необходими не само за да хвърляте поглед на външността си, но и с функцията визуално да разширяват помещението. Освен класическото огледало над мивката, може да поставите още едно от вътрешната страна на вратата на шкафа. Голяма част от горните мебели за баня са с вградено осветление или LED лунички, осигуряващи достатъчно светлина за по-добра видимост. При съвременните модели горни шкафове стандартния контакт е заменен от инфраред сензор за включване или изключване на осветлението. Някои модели разполагат с тъч бутон, благодарение на който може да регулирате силата на светлината. Несъмнено една от най-предпочитаните иновации при съвременните мебели за баня е механизмът “soft close”. Това е технология за плавно и безпроблемно затваряне на вратичките или чекмеджетата. По този начин се избягва опасността от силното им затръшване, което би довело до тяхната деформация. Производителите на мебели за баня прилагат тази технология при производството на горни и долни шкафове, както и колони.
Безспорно съвременните мебели за баня спомагат за по-добрата организация на тоалетните принадлежности и превръщат мокрото помещение в едно стилно и практично място.