• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Мебели за баня – новост и функционалност в едно

Всяка баня независимо от своя размер, трябва да се поддържа подредена и спретната. Когато говорим за организираност най-добрия помощник са мебелите за баня. Те не само допълват цялостния дизайн на мокрото помещение, но и позволяват да се наслаждавате на комфорт и уют. В тази статия ще Ви запознаем с двата основни вида мебели за баня, техните характеристики и дизайни.
Когато избираме мебели за баня е важно да съобразите техните размери с тези на банята. В наши дни, производителите на мебели предлагат огромно разнообразие от размери и форми, така че да могат да покрият изискванията и нуждите на всяка баня. В това отношение се изработват мебели от два вида материал, а именно PVC и MDF.
Съвременните мебели за баня от PVC се препоръчват за поставяне в по-малки бани, в които вероятността да бъдат изложени на директна водна струя е по-голяма. PVC мебелите се характеризират с водо- и влагоустойчивост. Тяхната повърхност е обработена със специални лакове и бои, които увеличават тяхната устойчивост, гарантирайки че няма да се раздуят. Модерните мебели за баня от PVC са по-леки като структура, но за сметка на това самия материал е по-твърд и не позволява създаването на много разчупени и нестандартни форми.
От друга страна новите модели мебели за баня от MDF могат да предложат по-голямо разнообразие от нестандартни дизайни. MDF материалът е лесен за обработка и позволява създаването на по-заоблени форми. Мебелите от MDF са изработени от влагоустойчив материал. Те са по-масивни и се характеризират с по-големи размери. Модерните мебели за баня от MDF се препоръчват за по-големи бани, където вероятността да бъдат обливани с вода е много малка. Една от особеностите в дизайна на съвременните мебели за баня от MDF е красивата имитация на естествена дървесна повърхност. Докато PVC мебелите разчитат на класическия бял цвят, тези от MDF ни позволяват да се наслаждаваме на нестандартни дизайни вдъхновени от природата.
Огромното разнообразие от мебели за баня, ни дава възможност да избираме от отделни части или да създадем комплект, който най-точно да пасне на банята. В следващите редове ще Ви запознаем с характеристиките и функциите на всеки един от шкафовете, създаващи комплекта.
При повечето съвременни мебели за баня, комплектът се състои от горен и долен шкаф и в някои случаи допълнителна колона.
Горната част на комплекта може да се състои от обикновен или огледален шкаф с една или повече вратички, само огледало или огледало комбинирано с колона. При повечето нови модели мебели за баня, горните шкафове са оборудвани с вградено LED осветление или лампа. При някои от новите модели горни шкафове за баня, стандартният контакт е заменен с инфраред сензор за включване и изключване на осветлението. Той е изключително чувствителен и когато се приближите до шкафа осветлението се включва, а когато се отдалечите то се изключва. Освен сензорът, може да се види и друга новост, а именно тъч бутонът. С него също може да се контролира осветлението или друга функция с която разполага огледалото.
Долните шкафове се разделят на два основни типа, конзолни и такива с крачета. Шкафовете с крачета се поставят по-лесно и позволяват безпроблемно преместване от едно място на друго. Повечето нови модели са с регулируеми крачета, които улесняват поставянето им ако пода е неравен. От друга страна конзолните шкафове се монтират на стената и преместването им е по-сложно.
Като дизайни, долните шкафове предлагат варианти от една или повече вратички, чекмеджета или комбинация от двете.
За по-голямо удобство, някои комплекти мебели за баня предлагат допълнителна колона, която разполага със същите характеристики като долният шкаф.
Една от основните иновации при новите мебели за баня е функцията “soft close”. Както горните, така и долните шкафове разполагат с тази функция, която се грижи за плавното и безпроблемно затваряне на вратичките, предпазвайки ги от удари.
Несъмнено мебелите за баня спомагат за цялостната организация на мокрото помещение и правят пространството по-функционално и практично. Освен това мебелите трябва да се съчетават чудесно с цялостната визията на банята, придавайки й един стилен завършек. Затова, когато избирате мебели за баня бъдете сигурни, че сте се съобразили с всички особености на помещението и сте направили най-правилният избор.