• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Мебели за баня – красиво и практично решение за обзавеждане на банята - част I

Ако преди банята е била едно обикновено помещение за лично освежаване, то сега тя се е превърнала в специално място за уединение и спокойствие. Обзавеждането на една баня вече се приема по-сериозно и се обръща много по-голямо внимание на цялостната й визия и функционалност. В тази статия ще разгледаме един от най-отличаващите се елементи в банята, а именно мебелите. Съвременните мебели за баня са важен фактор в интериора на помещението. Самото им присъствие е определящо за пространството, променяйки цялостно вида, усещането и атмосферата в банята. Модерните мебели за баня Ви позволяват да създадете красив интериор и в същото време да използвате максимално свободното пространство, така че да спомогне в организацията на помещението. Независимо от размерите на банята, производителите и дизайнерите на съвременните мебели предлагат богато разнообразие от дизайни и размери, позволявайки Ви да създадете индивидуален и стилен интериор в мокрото помещение. В сравнение с преди, новите мебели за баня са по-красиви, практични и дълготрайни. С тях банята може да изглежда модерна и в същото време функционална. Когато избирате мебели за своята баня един от основните фактори, на които трябва да обърнете внимание са размерите на помещението. В зависимост от пространството, което Ви дава то, се определя най-практичния дизайн на мебела. За щастие производители на мебели вече предлагат огромно разнообразие от размери, така че да могат да отговорят на нуждите дори на най-малката баня. В зависимост от крайния резултат, който бихте искали да създадете, може да избирате от различни видове комплекти, включващи горни и долни шкафове. Някои от тях разполагат и с колона, която дава допълнително пространство, което спомага по-лесната организация на тоалетните принадлежности.
Горната част на мебелите може да е съставена от шкаф с вратички, само огледало и една или две колони с огледало. Неизменна част от дизайна на горните шкафове са лампите и вграденото LED осветление. При някои нови модели шкафове осветлението се включва и изключва с помощта на инфраред сензор. Този сензор е изключително чувствителен, благодарение на което при приближаване до шкафа светлината се включва, а при отдалечаване се изключва. При други модели шкафове осветлението се регулира и чрез тъч бутон.
Долният шкаф от друга страна може да е конзолен или с крачета. Предимствата на конзолните шкафове, е че те позволяват лесно и безпроблемно почистване на пространството под тях, без да се събира и задържа прах и замърсявания. В това отношение конзолният шкаф е доста практичен, но веднъж поставен преместването му е трудно и е обвързано с много време и усилия. От друга страна моделите с крачета могат лесно и безпроблемно да се преместват. Новите долни шкафове разполагат със задни регулируеми крачета, които правят поставянето им лесно и безпроблемно, дори върху неравен под. Дизайна на долните шкафове може да е представен от една или повече вратички, чекмеджета или да е комбинация от двете. Вратите и чекмеджетата са от съществено значение за дизайна на мебелите. Те са определящи за цялостния вид на шкафа. Вратичките и шкафчетата на новите модели мебели за баня разполагат с иновативна функция “soft close”. Този механизъм позволява плавното им и безпроблемно затваряне, предпазвайки от удари.
Това бяха първите два елемента от съставянето на цял комплект мебели за баня, които ще разгледаме в първата част на нашата статия. Ако искате да разберете повече и за третия елемент, както и за материалите от които се изработват съвременните мебели за баня, може да прочетете втората част от нашата статия.