• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Мебели за баня - модерното и компактно решение за създаване на внушителен дизайн - Част 2

В първата част на статията обърнахме по-голямо внимание на PVC и MDF материалите и техните характеристики. Сега ще се насочим към богатото разнообразие от модели, функции и дизайни, които могат да ни предложат новите модели мебели за баня.
С бързата промяна в тенденциите при обзавеждането се сменят и изискванията, и очакванията на домакинствата. Затова мебелите вече се произвеждат така, че да покриват не само нуждите от отделно пространство за тоалетните принадлежности, но и да вдъхновяват с нови и разнообразни дизайни, които да се превърнат в отличаващ се елемент.
Когато избираме мебели за баня не е достатъчно просто да си харесаме един модел и да го вземем. От изключително значение е да се съобразим с големината на банята. По-големите бани дават достатъчно пространство и правят избора на мебел изключително лесен. При тях не е нужно да се взимат толкова в предвид размерите на помещението. От друга страна при по-малките бани всеки сантиметър е от изключително значение. При тях изборът е по-ограничен и трябва да се постараем да постигнем желания ефект и естетически вид в помещението, въпреки малкото пространство, което ни е дадено.
Повечето съвременни мебели за баня се предлагат в комплект от горна и долна част. При някои комплекти се прибавя и отделна колона, която добавя още пространство, в което може да се прибират тоалетните си принадлежности.
При горната част от комплекта може да се наблюдават различни вариации. Тя може да е представена от шкаф с една или повече вратички, които от своя страна може да са огледални или обикновени. Също така, може да е съставена от огледало с една или две колони. Почти неразделен елемент от горните шкафове са лампите или вграденото LED осветление, което осигурява добра видимост по-всяко време.
Долната част на комплекта може да е представена от шкаф с крачета или да бъде конзолен модел. При новите модели мебели за баня, долните шкафове разполагат с регулируеми задни крачета. Те са направени, за да улеснят поставянето му, когато подът е неравен. От друга страна са конзолните, които се монтират на стената. Липсата на крачета не позволява събирането на прах под шкафа, а почистването се случва лесно и безпроблемно.
Новите модели долни шкафове за баня са съставени от една и повече вратички или чекмеджета. Също така някои модели са изработени с нестандартен дизайн, който комбинира вратички и чекмеджета. Една от новите технологии, която вече е набрала доста голяма популярност при изработката на шкафове е функцията “soft close”. Този механизъм се грижи за плавното и безпроблемно затваряне на вратичките.
Третият и не толкова срещан елемент е колоната. Тя е със същите характеристики като долния шкаф. Колоната се предлага както с крачета, така и конзолна с една или повече вратички. Тя може да се добави в последствие, като отделeн елемент или да е със същия дизайн, като останалите шкафове, създавайки завършен вид на комплекта.
Като цяло съвременните мебели за баня са изработени, така че да имат решение почти за всяко неудобство, което може да се появи при тяхното монтиране.
Поставянето на мебели в банята е определящо за пространството в нея. Освен място, в което да организирате нещата си, мебелите са и един от най-важните елементи при създаването на цялостния интериор. С голямото разнообразие от дизайни може да превърнете банята в едно модерно и внушително място, в което да се наслаждавате на хармония и уют през цялото време.