• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Мебели за баня - модерното и компактно решение за създаване на внушителен дизайн - Част 1

Обзавеждането на дома винаги е било истинско предизвикателство за всеки, който се захваща с него. Всяко помещение от дома изисква изключително внимание дори към най-малките детайли, които в повечето случаи се оказват решаващи за крайния му естетически вид.
В тази статия ще се насочим към едно от най-използваните помещения от него, а именно банята и по-специално към мебелите в нея.
За да може една баня винаги да е комфортна и уютна, трябва да е организирана и подредена. Тук на помощ идват съвременните мебели за баня, които ще се погрижат мокрото помещение винаги да е в безупречно състояние.
Новите тенденции при обзавеждането на дома постоянно се променят. Благодарение на това, производителите на мебели за баня ни разкриват огромен асортимент от модели с различни размери, дизайни и цветове.
В следващите редове ще Ви запознаем с особеностите при избора на мебели за баня, материалът от който са изработени и богатото разнообразие от дизайни и функции, които предлагат.
Нека започнем с изработката на мебелите. Двата основни разпространени материала, от които се правят са PVC и MDF.
PVC-то е влаго- и водоустойчив материал, който позволява поставянето му в мокри и влажни помещения като банята. Допълнителен принос за издръжливостта на PVC мебелите за баня е боята или грунда, с които са покрити. Това покритие засилва устойчивостта им и гарантира, че в процеса на експлоатация, няма да се раздуят. Благодарение на тези си свойства PVC мебелите са един от най-подходящите избори за малките бани, в които има голяма вероятност да бъдат подлагани на директно мокрене с вода.
Като материал PVC-то е твърд и се огъва изключително трудно. Поради тази причина новите модели PVC мебели за баня, нямат голямо разнообразие от разчупени дизайни, но това далеч не значи, че не могат да предложат кокетна и внушителна визия. Когато става въпрос за цветовата гама, модерните мебели за баня от PVC разчитат на класическият бял цвят. Той им придава семпъл, но изискан вид и позволява лесното им съчетаване с различни и цветни декори. Разбира се ако все пак държите на PVC мебелите, но не искате да са в бяло, може да изберете такива, които предлагат опция боядисване по RAL.
Другият най-разпространен материал за изработка на мебели за баня е MDF. Този материал е влагоустойчив и е предназначен за влажни помещения. За разлика от PVC-то, MDF материалът е по-мек и позволява лесно и безпроблемно огъване, благодарение на което се създават мебели с по-заоблени форми и уникални дизайни. Модерните мебели за баня от MDF, също се обработват със специални грундове и бои, които им придават допълнителна устойчивост срещу влагата. Когато става въпрос за покритие MDF мебелите се отличават с характерна, само за тях имитация на естествена дървесна повърхност. Съвременните мебели за баня с този тип покритие, внасят усещане за стил и класа, което ги превръща в един от основните акценти в мокрото помещение. Повечето модели мебелите от MDF са масивни и с големи размери. Заради това те са предпочитан елемент към по-големите бани. Друга причина поради, която този тип мебели са по-подходящи за големи бани е това, че в такъв тип баня вероятността да бъдат намокрени е почти нулева. Модерните мебели за баня от MDF, може да са влагоустойчиви, но не бива да бъдат подлагани на директо мокрене, защото има голяма вероятност да се раздуят и бързо да се деформират.
До тук се запознахме с двата основни материала при изработката на мебели за баня. Ако искате да научите повече относно функциите и дизайните им, може да прочетете втората част от статията, в която ще им обърнем по-голямо внимание.