• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Кратка история на перфектният материал - гранитогрес

Полагането на стабилни основи при освежаващ или основен ремонт на дома е една от най-важните стъпки. Точно поради тази причина е от изключителна важност да се обърне внимание на материалът, който използваме. В момента на пазара съществува продукт, който скоростно се налага сред един от най-предпочитаните за подова или стенна облицовка. Кой е той? Гранитогрес, разбира се.
Честно казано, материалът гранитогрес е сравнително нов. Той възниква в Италия през 80-те години на миналия век и в началото се използва основно за облицовка на обществени места. Но това бързо се променя, след като хората осъзнават колко всъщност подходящ е за полагане дори в домовете им.
На какво точно се дължи скоростното популязиране на плочките от гранитогрес?
В следващите редове ще обсъдим раждането и развитието на гранитогресът, като материал за общо ползване.
Основната причина, поради която този материал се превръща в един от най-желаните за облицовка на под или стена, е неговата здравина и устойчивост.
Тези качества не възникват от нищото. Не, те се дължат на еднородните материали, използвани за производството на гранитогрес, както и самият процес на изработка.
Гранитогресът е изкуствено създаден материал. Неговите основни съставки са глина, смола и пясък. Разбира се, при нужда за постигане на определен цвят се добавят различни компоненти от минерален произход. Следващата стъпка при създаването на гранитогрес е двойното пресоване. Това е изключително важен етап при производството на гранитогрес, защото благодарение на двойното пресоване от сместа се извлича всяка остатъчна влага, придавайки на плочките качеството на пълна водоустойчивост.
Изпичането на сместа се случва при специални условия и при изключително висока температура, която надминава 1200 градуса. Това гарантира високата устойчивост на готовият материал. Благодарение и на липсата на отворени пори, гранитогресът може да издържа на температури до – 50 градуса, което го прави изключително студоустойчив и подходящ за външна облицовка на сгради. Последната стъпка при производството на гранитогрес е полирането и шлайфането. В зависимост от желаният краен резултат, плочките могат да се полират по различен начин. Полирането и шлайфането на плочките определя и вида гранитогрес. Той може да бъде матиран, полиран, гланциране и дори релефен.
След правилното изпълнение на всяка една от тези стъпки, резултатът е един, а именно гранитогрес, който се слави със своята устойчивост на механични удари, студоустойчив е и има изключително ниска водопоглъщаемост.
Точно това превръща плочките от гранитогрес в истински хит на пазара. Той може да се използва не само за облицовка на под, но и на стена. Неговите качества позволяват да бъде полаган и като фасада на офис сгради или къщи.
Но ако трябва да бъдем напълно честни, в днешно време здравината и устойчивостта на материалът, не е единственото нещо, което вълнува потребителите. Не, те търсят и естетика.
Точно поради тази причина, производителите на гранитогрес превръщат своите плочки в истински шедьоври, които привличат не само с техническите си характеристики, но и със зашеметяващата си визия.
Както уточнихме в по-горните редове, на пазара съществуват няколко вида гранитогрес. Те се отличават не само по визията си, но и по своите качества.
Матираният гранитогрес е изключително подходящ за помещения с по-натоварен пешеходен трафик, тъй като няма никаква опасност да промени своята визия, въпреки голямото натоварване. Леката грапавина, която притежава повърхността му, намалява и опасността от подхлъзване върху мокър под, което превръща матовият гранитогрес в перфектното решение дори за банята.
Полираният и гланцираният гранитогрес не отстъпват по популярност на матираният. Стилната им визия и изящен дизайн ги правят едни от най-търсените за облицовка на пода или стената в спалнята, дневната, както и някои обществени места като офис сгради и търговски центрове. Гладкостта на полираната или гланцираната повърхност на плочките, не позволява задържането на петна или замърсявания, което ги прави изключително лесни за поддръжка и почистване.
Заради огромният интерес към плочките от гранитогрес, на пазара се появяват и модели, които са прекрасна имитация на естествени материали като камък, дърво, мрамор и дори плат.
С материал като съвременният гранитогрес, Вие не само си гарантирате сигурни и здрави основи, но и разполагате с възможността да превърнете дома си в истинско произведение на изкуството.