• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Как да изберем подходящи смесители за баня?

Смесителите за баня са изключителна необходимост за правилното функциониране и комфорта в мокрото помещение. Грижата за хигиената е от особена важност в днешните времена и добрите помощници, каквито са съвременните смесители за баня са от ключово значение. Независимо дали сме изправени пред избор на смесител за мивка, за вана/душ, за биде или друг тип, е добре да вземем под внимание някои основни правила и закономерности при избора на смесители за баня и в днешната статия ще говорим именно за това.
Един от най-важните елементи, за който трябва да внимаваме при избор на смесител са материалите, от които е изработен. Повечето смесители за баня са изработени от месинг или неръждаема стомана, което да гарантира тяхната здравина и устойчивост.  За съжаление няма как да сте напълно сигурни в качеството на смесителите, затова е препоръчително да се доверявате на познати и доказали се производители. Това ще гарантира стабилността на смесителите и може да Ви предпази от непредвидени изненади.
Друг важен компонент е хромираното покритие. Повечето от днешните смесители за баня се предлагат именно с такова покритие, което осигурява дълготраен блясък и прави почистването лесно и бързо. Също така то играе ролята на щит, който предпазва тялото на смесителя от надраскване.
Още един признак, по който да направим избор за смесител е неговото приложение и място на монтаж. Съществуват различни видове смесители за баня в зависимост от мястото и нуждите на помещението. Високите смесители могат да бъдат монтирани и върху плот, където мивката е във формата на купа и не е вградена. Това определено създава една по-ралична и нестандартна визия на банята. Съществуват едноръкохваткови и двуръкохваткови смесители за мивка, вана, душ, биде и т.н. Тук избора е основан изцяло на лични предпочитания. Едноръкохватковите смесители позволяват по-лесно настройване на водната струя – нейната температура и налягане. От друга страна, двуръкохватковите смесители за баня са идеални, ако целите ретро визия.
Освен по дизайна, функциите на днешните смесители за баня са друг критерии, по които можем да направим своя избор. Повечето от тях разполагат с функции като ColdStart и ColdBody. При първата, когато ръкохватката е в средно положение, потича студена вода. Това е с цел намаляване на нежелани изгаряния и спестяване на енергия. Идеята тук е, че за кратко измиване на ръцете не е необходима топла вода. При смесителите, които не притежават тази функция, когато ръкохватката е в средно положение, нагревателят стартира и независимо, че водата не е гореща, се начислява електроенергия. Втората функция осигурява студено тяло на смесителя. То не се нагрява от топлата вода и по този начин предпазва от изгаряния. Този функция е особено подходяща за домакинства с малки деца, които имат навика да пипат всичко около себе си.
Можете да се спрете на т.нар. термостатични или термостатни смесители за баня. При тях удобството се крие в това, че можете да зададете с изключителна точност смесването на топла и студена вода и по този начин да контролирате температурата на водата. Ако налягането или температурата в тръбите за топла или студена вода се промени, смесителят автоматично ще настрои температурата на водата. Ако по някаква причина студената вода спре, водната струя няма да Ви изгори, тъй като термостатният клапан незабавно ще изключи захранването.
Разбира се, независимо на какъв тип смесители за баня се спрете, е важно да знаете как да поддържате добрата им визия. Не използвайте образивни препарати или груби четки и гъби, тъй като това може да наруши целостта на покритието. Винаги спазвайте инструкциите на производителя на препаратите, тъй като много от тях не бива да се смесват. Използвайте меки кърпи и гъби и леки препарати, предназначени за почистване на банята.