• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Как да изберем подходящия гранитогрес за различните помещения?

В днешните времена всички търсим универсални решения за всеки аспект от живота. Забързано ежедневие, множество отговорности, личностни убеждения, ограничен бюджет – ситуациите могат да бъдат разнообразни. Хората сме склонни винаги да търсим най-ефективното, най-доброто, най-дългосрочното и най-практичното решение във всяка ситуация, и  ремонтните дейности не правят изключение. Истината е, че както в живота не съществуват универсални решения, така не съществуват и при ремонтните дейност. Въпреки това никога не е излишна малко помощ или добър съвет.
Тук на помощ идва днешната статия, в която ще разгледаме различните видове гранитогрес. Ще поговорим за тяхното производство и ще се опитаме да намерим максимално добро решение за избора на гранитогрес, взависимост от спецификите на помещението.
Първо, ще се запознаем с основните видове гранитогрес, за да можем спокойно да разгледаме техните предимства и недостатъци след това. Първият и най – разпространен вид е гланцираният. При него самата повърхност на плочките е допълнително обработена със специален слой, подобен на глазура. Несъмнено, гланцираният гранитогрес е най-красивият от всички видове. Голяма част от моделите имитират мраморна повърхност и в комбинация с красив гланц се получава визия, която може да остави без думи и най-големия критик.
Тук е задължително да отбележим, че при гланцирания гранитогрес има вероятност от пързаляне, ако плочката се намокри и Вие стъпите отгоре. Това се получава поради гладкия горен слой, който не създава почти никакво триене – закони на физиката. Освен безупречно красивата визия, друго предимство на гланцирания гранитогрес е лесната поддръжка. Той се почиства изключително бързо, без особени усилия. Но ако помещението е 500 кв.м., тогава ще отнеме малко повече време, въпреки това няма да има нужда от много търкане.
Вторият вид гранитогрес е матираният. При него горният слой на плочките притежава лека грапавина. Моделите на матирания гранитогрес могат да имитират различни естествени повърхности -  каменна, бетонна, дървена, цветна. Горният слой при този вид гранитогрес се обработва чрез допълнително шлайфане със специализирани машини. Предимството на този вид е, че не се пързаля при мокър под. Тук отново ще споменем триенето и законите на физиката. Този гранитогрес е най-подходящ за бани, мокри помещения и открити тераси. Неприятната част при него е почистването. Ще Ви бъде необходимо повече търкане и повече търпение.
Третият вид е полиранитият. За да разберем най-точно какво представлява той, можем да си го представим като разновидност на гланцираният или смесица между гланцирания и матирания. Как се получава това? При полирания гранитогрес имаме полугладка повърност, която не е толкова стъклена като при гланцирания. При полираната повърхност отново има блясък, но той не е така огледален както при гланцираната. Този вид гранитогрес е подходящ за офиси, обществени сгради, дори за бани и мокри помещения. Почистването е лесно, без усилия.
Четвъртият вид гранитогрес е релефният. При него повърността е...ами – релефна. Не е гладка, нито е полирана. Облицовъчният гранитогрес е най-добрият пример за релефен гранитогрес. Той е изключително подходящ за бани и мокри помещения, но почистването ще бъде малко по-трудно.
Сега, нека поговорим за гранитогреса като универсално решение за подова настилка. Всеизвествен факт е, че гранитогресът е изключително издръжлив и устойчив на механично натоварване. Независимо какво слагате или изпускате върху него, трудно ще нарушите неговата цялост. Това го прави идеален за обществени сгради, ресторанти, офиси и други места, на които има струпване на много хора или техника. При подобни места, както и при мокри помещения е добре да се ограничим с матиран, релефен или полиран гранитогрес, когато говорим за под. Ако говорим за стени, имате възможност да експериментирате. Гранитогресът притежава ниски нива на водопоглъщаемост, устойчиви са на замръзване и на големи температурни амплитуди. Всички плочки се произвеждат от природни материали, като глина и минерали, които след това се изпичат в пещи при изключително висока температура. По тази причина е редно да споменем, че като братовчед на камъка, гранитогресът има способността да задържа ниските температури.
В заключение можем да кажем, че гранитогресът е едно добро решение за външна и вътрешна облицовка, но винаги трябва да съобразяваме в какъв тип помещение го монтираме.