• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Как да изберем подходящите плочки за кухня?

Кухненското пространство е онова специално помещение, което обединява цялото семейство. В него се приготвят вкусни семейни рецепти, споделят се преживявания и се създават едни от най-скъпите ни спомени. Функционалността на цялото помещение е ключов момент и всичко -от смесителя до уредите – притежава специална и много важна роля в създаването на уют и комфорт. Плочките за кухня, които сме избрали също не правят изключение. От тях до голяма степен зависи и колко често ще правим ремонт, тъй като един хубав кухненски гръб от плочки ще запази стените и ще спести огромните разходи по почистването и пребоядисването им. Поради тази причина днешната ни статия идва на помощ, за да отговори на много въпроси, свързани с избора на правилните плочки за кухня.
Плочките за кухня могат да се използват както за облицоване на стени, така и за подове. Разбира се, кухненските плочки за под могат да бъдат използвани за стени, но обратното крие своите рискове. Подовите плочки за кухня са изработени по специална технология, която да гарантира тяхната здравина и устойчивост. Те са по-дебели, тъй като се предполага, че ще трябва да поемат значително количество механично натоварване като електроуреди, шкафове и мебели.
Стенните плочки за кухня са един страхотен и практичен начин да освежите кухненското помещение, да му придадете един по-различен вид и дори да прибавите усещането за няколко квадратни метра повече. Всичко това може да бъде постигнато чрез подбирането на правилните цветове, повърхност и дизайн на плочките, за да допълнят цялостната визия, идваща от кухненските шкафове и електроуредите.
При повърхността на съвременните плочки за кухня съществуват два вида - матирана и гланцирана. Плочките с матирана повърхност притежават матов небляскав завършек, който е силно препоръчителен, когато става въпрос за подови плочки. По този начин при намокряне се образува по-добро сцепление и това ограничава опасността от подхлъзване. 
Гланцираните плочки за кухня, от друга страна, притежават почти огледален ефект. Те са по-предпочитани за облицовка на стените, тъй като гладкият им повърхностен слой позволява лесно и бързо почистване. Това е перфектното решение за създаване на кухненско гръбче от плочки – мазните пръски от тигана ще бъдат почистени с едно движение. Друго предимство на гланцираните плочки за кухня е визията, която те създават в помещението. Ако пространството е по - малко, несъмнено изберете гланцирани стенни плочки за кухня. По този начин ще създадете усещане за големина.
Цветовете и дизайнът са другите хитринки, които могат да бъдат използвани за създаване на усещането за по-голямо помещение. В това направление лесно можем да се доверим на плочки с по-светли нюанси, тъй като те внасят свежест и оптическа илюзия за обем и простор. От друга страна по-тъмните нюанси внасят елегантност и стил, но има вероятност да смалят помещението. Също така замърсяванията ще се открояват повече на тъмните плочки в сравнение с тези с по-светли цветове. 
Съвременните производители на плочки за кухня предлагат и разнообразни дизайни, но е добре да знаем, че големите фигури по повърхността трябва да се съчетават разумно. В противен случай може да се постигне ефект на претрупване и вместо да се създаде усещане за простор, помещението ще изглежда по-малко.
Това са няколко базисни съвета, които могат да ни ориентират в морето от продукти за кухнята. Разбира се, консултацията със специалист или продавач-консултант биха ни дали много по-конкретни насоки. Всяко помещение си има особености и специфики, затова подобен разговор би ни спестил неприятности в бъдеще.