• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Как да изберем мечтания модел мебели за баня?

Банята е едно най-интимните и съкровени помещения в съвременното жилище. Ето защо нейното обзавеждане е немислимо без мебели за баня. Те са се превърнали в неразривна част от интериора на мокрото помещение, заради своята практичност, компактност и стилно излъчване. В следващите редове ще обърнем внимание на най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато Ви предстои закупуване на мебели за баня.
На пазара се предлагат два вида мебели за баня, в зависимост от материала на изработка – МДФ и ПВЦ мебели. МДФ мебелите са изработени от влагоустойчив материал. Те са предназначени за влажни помещения, без да бъдат обливани директно с вода. МДФ материалът, използван за производството на мебели, се обработва със специални грундове и бои, които му придават допълнителна устойчивост срещу влагата. Предимството на МДФ мебелите за баня е, че естеството на материала позволява създаването на по-заоблени и нестандартни форми. Това прави възможно производството на мебели за баня с впечатляващ и интригуващ дизайн, който ще промени изцяло интериора на мокрото помещение.
Другият популярен вид мебели за баня са тези, изработени от ПВЦ. Този материал се характеризира с висока влаго- и водоустойчивост. Този материал също е обработен със специални бои и лакове, които засилват неговите характеристики и гарантират, че в процеса на експлоатация няма да се раздуят или повредят. ПВЦ мебелите са по-предпочитани в случаите, когато банята е малка и е възможно част от шкафовете да бъдат изложени на директна водна струя.
Разнообразието от мебели за баня на пазара е възможност да направите най-точният избор, независимо дали имате нужда от отделни части мебели или цял комплект. Това е шанс и за производителите на мебели за баня да усъвършенстват своите продукти в зависимост от изискванията на своите клиенти. Именно заради това на пазара се появяват все по-нови и модерни модели. През последните години особено много се налагат конзолните модели мебели, познати още като висящи. Те се монтират директно на стената, като осигуряват допълнително пространство в банята. Създават една динамика и раздвиженост в цялостния интериор на помещението. При този вид мебели за баня почистването под тях се случва бързо, лесно и безпроблемно, тъй като липсват така характерните за стандартните модели крачета. Най-често този вид мебели се комбинират с огледало или горен шкаф.
Горните шкафове за баня се отличават с редица нововъведения, чиято единствена цел е да направят престоя ни в банята по-ползотворен и приятен. Голяма част от горните шкафове за баня са с вградено LED осветление, което спомага за добрата осветеност в помещението. При по-съвременните модели стандартния контакт е заменен с инфраред сензор за включване и изключване на светлината. Този сензор е изключително чувствителен и при приближаване осветлението се включва, а при отдалечаване се изключва. Някои модели разполага с тъч бутон, чрез който се регулира силата на светлината.
Несъмнено една от най-предпочитаните иновации при съвременните мебели за баня, е технологията “soft close”. По своята същност това е механизъм за плавно и безпроблемно затваряне. По този начин се избягва опасността от силно затваряне или затръшване на вратичките, което би довело до тяхната деформация. Производителите на мебели за баня използват тази технология, както при долните, така и при горните шкафове, дори и при колони.
Ако банята Ви позволява и разполагате с достатъчно пространство, към комплекта мебели за баня може да включите така модерната колона. Както при долните шкафове, тя може да бъде конзолна или стандартен модел с крачета. Съвременните колони са с вграден кош за пране, което е допълнително удобство за всяка домакиня и спомага за по-лесната организация на тоалетните принадлежности.
Несъмнено съвременните мебели за баня спомагат за по-добрата организация на цялото помещения. Благодарение на разнообразните модели, които се предлагат на пазара, всеки един от нас може да получи така мечтания модел.