• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Избор на смесители за баня – какво трябва да знаем?

Смесителите за баня отдавна не са само механизъм, смесващ топлата и студена вода, а са се превърнали в неразривна част от съвременния интериор. Водещите производители в бранша непрестанно усъвършенстват производствения процес, водени от идеята за максимално удобство и практичност при експлоатация. В този ред на мисли правилният избор на смесители за баня е от ключово значение, защото те ще гарантират комфорт, висока хигиена и добра естетическа визия.

Основните фактори, върху които трябва да се фокусираме, когато избираме смесители за баня са: предназначение, надеждност, монтаж, функционалност. Първият избор, които трябва да направим е дали смесителят да е двуръкохватков или едноръкохватков. Друръкохватковите смесители за баня са подходящи за помещения в ретро стил, но трябва да се има предвид, че те имат и редица недостатъци сред които трудна поддръжка, лесно замърсяване, по-дълго време за настройване на идеалната температура на водата. Едноръкохватковите смесители за баня са наложилата се алтернатива на пазара. Те позволяват по-бързо и лесно настройване на желаната температура и се почистват по-лесно.

Термостатичните смесители за баня са другият все по-предпочитан вариант. Те имат вграден термостат, които регулира налягането и температурата при смесването на топлата и студена вода. Те гарантират лесна и удобна експлоатация при вземане на вана, душ или миене на ръце. Термо главите и бутоните за температура на тези модели предотвратяват риска от изгаряне на прекалено топла вода.
При изборът на смесители за баня е важно да се обърне внимание на характеристиките на продукта. Висококачествените модели предлагат редица екстри, сред които технология за пестене на вода, система за бърз монтаж, възможност за регулиране на аератора, специални покрития, които не позволяват задържането на котлен камък.

Друг важен момент от избора на смесители за баня е материалът. При съвременните модели се използват метални сплави, тефлонови покрития, неръждаема стомана, керамика. Видът на покритието също е съществен за надеждността и практичността на самия смесител. Тук вариантите са много – сребро, злато, бронз, хром или други метали. Като най-предпочитан може да изтъкнем хрома, защото не е особен податлив на минерални отлагания, издръжлив е и осигурява добра хигиена.

Изборът на смесители е важен, защото те ще превърнат банята в кът за удоволствия и ползотворна почивка, като съвременно осигурят икономична и безопасна експлоатация.