• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Душ кабини – модерното и практично решение за всяка баня

При новите архитектурни решения, не рядко се среща банята и тоалетната да са в едно и също помещение. От една страна подобно решение позволява да спестим доста голямо пространство в дома, но от друга усложнява разпределението и подредбата на помещението. За създаване на комфортна и уютна атмосфера в банята, все повече започват да се поставят душ кабини. Те отделят определено пространство в помещението, позволявайки ни да се наслаждаваме на релаксиращи душове, без да се притесняваме, че останалата част от помещението ще бъде намокрена. В тази статия ще Ви запознаем с изработката и предимствата на съвременните душ кабини.
Едно от основните предимства на душ кабината е комфорта, който създава в банята. Тя помага за организацията в помещението и предпазва от намокряне на плочките, в следствие на което може да се подхлъзнем и паднем.Основният фактор, който възпира много хора да сложат душ кабина в банята са нейните размери. Реално пространството на помещението не е от голямо значение, дори бихме казали, че душ кабините са изключително практично решение за по-малките бани. В зависимост и от пространството, което ни дава банята се определя и типът душ кабина, който да се постави.
Съвременните душ кабини са с овална, правоъгълна, петоъгълна или друг вид форма в зависимост от моделите, които предлага производителя. Повечето душ кабини са предназначени за ъглов монтаж, но има и П-образни модели, които могат да бъдат разположени централно на стената.
Големите бани ни дават пълна свобода за дизайн и размери на кабината, докато при по-малките изборът не само е по-ограничен, но трябва и да се взимат в предвид много фактори. При малките бани най-практични са овалните душ кабини с ъглов монтаж. Те не само спестяват допълнително пространство от помещението, но и ни позволяват да се възползваме от предимствата на душ кабината. Когато става въпрос за спестяване на пространство на помощ идват и плъзгащите се врати. Те са най-практичното решение, тъй като се плъзгат по стационарната част на кабината и не се налага да предвиждате допълнително пространство за отварянето им.  Ако все пак изберете душ кабина с отварящи се врати, е много важно да обърнете внимание на посоката на отваряне. На пръв поглед това е малка и незначителна подробност, но ако не не се вземе в предвид по време на покупката, то след това може да създаде доста нерви и допълнителни разходи.
Друг важен елемент при модерните душ кабини е тяхното поддушово корито. В зависимост от предпочитанията, поддушовото корито се използва, като функционален елемент или като необходимост за визуално отделяне на душ зоната. Последно, но не на последно място е елементът, от който основно са изработени новите модели душ кабини, а именно стъклото. Все повече от модерните душ кабини се предлагат със закалено стъкло с различни размери. Когато търсим по-нестандартен ефект и искаме дизайнерски и извити стъкла, се използват стъкла с дебелина 6 мм. Ако държим на здравината, устойчивостта и сигурността, то най-добре е да се избере кабина с 8 мм дебелина на стъклото. Има модели душ кабини, които се предлагат и с 10 мм стъкло, но при тях е важно да се знае, че колко по-дебело е стъклото, толкова е и по-тежко и се нуждае от по-добро укрепване.
Когато избирате душ кабина е важно освен външния й вид, да гледате и всички важни фактори като размер, опции и възможности. От това зависи не само цялостния дизайн на банята, но и предимствата от които ще се възползвате. Не се колебайте и позволете на модерните душ кабини да преобразят Вашата баня, превръщайки я в едно практично, стилно и комфортно помещение.