• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Душ кабини – как да направим правилния избор – Част II

В първата част от нашата статия обърнахме внимание на един от основните фактори, с които трябва да се съобразим при избора на душ кабина, а именно нейната форма и размер. Запознахме Ви с основните предимства и недостатъци на овалните, правоъгълните и многоъгълните душ кабини, така че когато търсите най-подходящия модел за вас, да направите правилния избор. В тази статия ще Ви разкрием част от останалите съвети, с които да направите избора на душ кабина лесен и сигурен.
   2. Позициониране и монтаж
Може да се каже, че монтажа на душ кабината е също толкова важен колкото и самата кабина. Поставянето на душ кабината се определя от самия й модел и от пространството, което ни дава мокрото помещение. Овалните душ кабини например са предназначени за ъглов монтаж, което ги прави и по-практични, когато става дума за спестяване на пространството в помещението. От друга страна квадратните и правоъгълни душ кабини предлагат по-голяма свобода. Тях може да ги поставяте не само в ъгъла, но и до стената. На пръв поглед поставянето на душ кабина изглежда фасулска работа, но това съвсем не е така. Ако кабината не е монтирана правилно в бъдеще това може да създаде редица проблеми като протичане, появата на мухъл и други. Затова е много важно, когато избирате нова душ кабина да обърнете голямо внимание на мястото където ще я поставите, нейните размери и други нужни фактори, с които да подсигурите правилния й монтаж.
   3. Изработка
Ако сте се интересували преди и сте разглеждали душ кабини, сигурно сте забелязали огромното разнообразие от модели, които предлага пазара. Всеки модел душ кабина разполага с нейни особености при елементите й на изработка. Затова сега ще обърнем по-голямо внимание на всеки един от тях, разглеждайки ги подробно.
- Стъкло
Все повече при новите модели душ кабини започва да навлиза закаленото стъкло, което гарантира с по-голяма издръжливост и сигурност. Обичайната дебелина на стъклото е между 5 мм и 8 мм. Разбира се, намират се стъкла с по-малки и по-големи размери. Закаляването на стъклото е процес, при който обикновено флоатно стъкло се изрязва по размери, пробива и полира. След това стъклото се подлага на термична обработка в пещ с висока температура, последвана от шоково охлаждане. След преминаването през този процес, стъклото е изключително здраво и подсилено. Едно от предимствата на закаленото стъкло, е че дори и да се счупи, то се разпада на множество дребни и заоблени парчета, благодарение на което при досег с тях, няма вероятност да причинят физически наранявания.
Освен традиционните прозрачни и матирани стъкла, съвременните душ кабини предлагат все по-голямо разнообразие от цветови нюанси като сиво, черно, зелено и кафяво. Тези нови и нестандартни акценти при дизайна на модерните душ кабини, набират все по-голяма популярност, тъй като са нещо ново и нестандартно, което ще внесе различен и модерен акцент в интериора на мокрото помещение.
В тази статия продължихме и успяхме да разгледаме малка част от останалите елементи, с които трябва да се съобразите при правилния избор на душ кабина. Разбира се, това не е края. Ако сме събудили Вашия интерес и искате да научите повече за стъклото на модерните душ кабини и останалите неща, с които да се съобразите при нейния избор, може да прочетете нашата трета част на статията.