• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Душ кабини – как да направим правилния избор? - Част I

Изборът на душ кабина не е шега работа. Това е процес, който изисква внимателно планиране и съобразяване с редица изисквания, от които зависи крайния резултат. За щастие пазарът предлага огромно разнообразие от различни модели душ кабини, които да задоволят потребностите дори на най-претенциозния вкус. С огромното разнообразие от модели идва и голямото лутане. Затрупани от огромното количество информация се объркваме и в крайна сметка избираме душ кабина, която не е подходяща за нашата баня и не покрива изискванията ни за функционалност. Поради тази причина, написахме статия, в която ще Ви дадем полезни съвети, с които да се чувствате сигурни и уверени, че можете да изберете правилната душ кабина, която напълно да отговаря на очакванията Ви.
1. Форма и размери.
Може би, един от най-важните фактори при избора на душ кабина е нейната форма и размер, които могат да варират спрямо пространството, което предлага помещението и мястото, където смятате да я позиционирате. За щастие модерните душ кабини предлагат много голямо разнообразие от размери, благодарение на което дори да разполагате с малка на площ баня, пак може да намерите душ кабина, която да й пасне идеално. От друга страна, според Вас колко важна е формата на една душ кабина? Ами, бихме казали много.
Формата и дизайна на съвременните душ кабини, вече не се избират единствено с оглед даденото пространство в помещението или просто да се отдели душ пространство. Не, модерните душ кабини вече предлагат нещо много повече, а именно различни форми и дизайни, с които да внесете не само стилен визуален ефект, но и да създадете така желания комфорт и уют в банята. Нека да разгледаме по-подробно основните форми, в които се предлагат новите модели душ кабини.
-  Овална душ кабина.
Овалната форма на душ кабините позволява оптималното усвояване на пространството. Те са изключително подходящи при малки бани, където всеки сантиметър е от значение. Овалните душ кабини са предназначени за ъглов монтаж, което допълнително спомага за спестяването на пространство в банята. Модерните душ кабини с тази форма предлагат не само практичност и функционалност, но и удобство и комфорт, което ни дава отделеното душ пространство.
-  Правоъгълни, квадратни и трапецовидни душ кабини.
Този тип душ кабини предлагат по-голямо пространство и удобство, но и заемат повече площ от мокрото помещение. За да изберете душ кабина с такава форма, трябва много добре да прецените размерите които предлага Вашата баня. Трябва да сте сигурни, че душ кабината няма да заеме много голяма част от помещението, създавайки дискомфорт при използването му.
  Освен формата на душ кабините, важна роля играе и начинът им на отваряне. Съществуват три основни типа врати: отваряеми, плъзгащи се и тип хармоника. Плъзгащите се врати и тези тип хармоника, ще ни помогнат да спестим допълнително пространство, особено при малките бани. От друга страна отваряемите врати, не се препоръчват за бани, в които се обръща внимание на практичността. Затова и този тип врати се използват предимно при правоъгълните душ кабини.
  Съвременните душ кабини разполагат с много характеристики, с които трябва да се съобразим, избирайки най-подходящата за нашата баня, затова колкото и да ни се иска, няма как да вложим цялата информация в една цяла статия. Поради тази причина статията ни ще има и втора част, в която може да се запознаете с останалите съвети, които ще Ви дадем, за това как да изберете правилната душ кабина.