• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Дизайнерски решения при съвременните мебели за баня - част I

Банята е особено място във всеки дом. Място, в което човек се чувства достатъчно сам със себе си, за да се отпусне и тялом, и духом.  Именно затова е от особена важност тя да бъде красива и приветлива. Но за да се превърне в съвременна, модерна и удобна е важно да си осигурите най-доброто обзавеждане. Към обзавеждането за баня се включват всички елементи като започнем от санитарен фаянс, минем през  мебели за баня, душ кабини и така до аксесоарите като закачалки, поставки и други. Но как да обзаведем банята и на какво да обърнем внимание, за да създадем перфектния интериор?
Специалистите съветват първо да обърнете внимание как използвате пространството, с което разполагате. Това е индивидуално решение и е важно да отговаря на Вашите нужди. Важно е да предвидите удобно разположение на всеки един елемент. Един от елементите, на който трябва да обърнем по-специално внимание, това е комплектът мебели за баня. Неговото разположение трябва да бъде съобразено спрямо всички останали детайли от обзавеждането.  Предвидете удобно разположение на мебелите според местоположението на водопровода и тръбите, честота на употреба и достъпност на мебелите, начина на поддръжка и почистване в бъдеще. Добре е да вземете предвид посоката на отваряне на всички вратички. Това ще Ви помогне да изберете най-добрата конфигурация, материал и стил за Вас. Разбира се ако имате нужда от вдъхновение може да разгледате специализирани статии, да се обърнете към консултанти, за да се запознаете с последните тенденции.
Когато избирате мебели за баня, е важно да изберете стила, който отговаря на Вашите изисквания. Разбира се освен типът, който сте взели предвид, имате и голям избор дизайнерски решения - можете да изберете луксозен шик, класически или съвременни, модерни решения. Възможностите са безкрайни. Богатството на дизайнерски решения обаче не бива да Ви отклонява от основната Ви цел – да изберете мебели за баня, които са удобни за Вас с тяхната функционалност и възможности да съхранят всички Ваши принадлежности.
В днешно време шкафовете за баня са уникални с това си свойство. Те са изключително добре организирани. Имат повече удобства като вградени разделители за чекмеджета, лавици за козметика, затворени шкафове, които събират уреди и принадлежности за ежедневна употреба като сешоар, ел. четка за зъби и други. Голяма част от горните мебели за баня са с вградено осветление или LED лунички. При съвременните модели, стандартния контакт е заменен с инфраред сензор за включване и изключване на осветлението. Този сензор е изключително чувствителен и при приближаване на шкафа осветлението се включва, а при отдалечаване се изключва. Някои модели разполагат с тъч бутон, чрез който се регулира осветлението. Несъмнено една от най-предпочитаните иновации при модерните мебели за баня е технологията “soft close”. Това е механизъм, осигуряващ плавното и безпроблемно затваряне на вратичките или чекмеджетата. По този начин се избягва силното затръшване или тряскане на вратичките, което би довело до тяхната деформация. Производителите на мебели за баня прилагат тази технология при изработката на горни и долни шкафове. Долните мебели за баня също се отличават с редица новости. В последние години особено много се налагат конзолните или още наричани висящи мебели за баня. Те се монтират директно на стената, като по този начин осигуряват повече пространство в банята и създават усещане за динамика и раздвиженост.
Друга новост в обзавеждането за баня е изборът на материали и стил за мебелите за баня, които да отговарят на обзавеждането на останалата част от Вашия дом. Понякога това е повтарящ се елемент при подовата настилка или плочките за баня. Друг път материалът или дизайнът при шкафчетата за баня отговаря на кухненските шкафове или друг елемент в дома ни. Но за изборът на материал, цвят и дизайн при съвременните мебели за баня, ще Ви запознаем в част II.