• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Гранитогрес – как да изберем правилната повърхност?

Когато става въпрос за обзавеждане и ремонти на жилище, в миналото нашите прародители са залагали на естествени материали – дюшеме вместо ламинат, вар вместо латекс, дървена дограма вместо алуминиева, дървени врати, каси и мебели вместо пластмаса, PVC, MDF и т.н. С развитието на технологиите, логично се развива и всеки аспект на нашия живот. С него се променя и производството на мебели, облицовки и настилки, независимо дали това ни харесва или не.
Подовата облицовка е изключително важна част от функционалността и облика на едно жилище. От нея до голяма степен зависи не само визията на помещението, но и неговата устойчивост, поддръжка и енергийна ефективност. В момента на пазара се предлага огромно разнообразие от настилки – ламиниран паркет, винил, теракот, пакрет. Всяка от тях притежава своите специфики и особености. Поради тази причина, когато избираме настилка, тя трябва да бъде съобразена с помещението, в което ще бъде положена, както и с неговата експлоатация. Дали пощението е външно или вътрешно, дали има голямо натоварване или не, дали търпи резки промени в температурните амплитуди и т.н. В днешната статия ще наблегнем на гранитогреса като един добър вариант за подова настилка и ще се запознаем със спецификите на различните му повърхности.
Но първо, малко информация относно самия граниторгес и неговото производство. Гранитогресът буквално представлява пресована и изпечена смес от глина, гранитни частици, смола и други еднородни материали. След като сместа е готова, тя се подлага на двойно пресоване под голямо налягане, което спомага на компонентите да се смесят по-добре и да гарантират устойчивост. След пресоването идва ред на изпичането, което се извършва на 1200 °C. По този начин гранитогресът се подготвя за следващия етап – полагането на повърхностен слой. Съществуват четири вида гранитогрес в зависимост от неговата повърхност – матиран, полиран, гланциран и релефен.
Матираният гранитогрес не подлежи на допълнителна обработка след неговото изпичане. Неговата повърхност е по-грапава в сравнение с гланцирания, например. Поради това си качество, матираният гранитогрес е изключително подходящ за полагане в мокри помещения, тъй като леко грапавата повърхност предотвратява опасността от подхлъзване.
Полираният гранитогрес се получава след леко шлайфане на повърхностния слой посредством специални машини за полиране. Този вид гранитогрес притежава лек блясък, но не и огледален ефект, както е при гланцирания. Последният, от своя страна, е дотолкова полиран, че се получава визия, напомняща огледало или стъкло.
Последният вид гранитогрес – релефният – притежава много по-грапава повърхност в сравнение с матирания. Поради своя релеф, той също е подходящ за мокри помещения.
Друго изключително важно предимство на гранитогреса е неговата здравина и устойчивост. Той е два пъти по-здрав от теракота и в пъти по-устойчив от ламинирания паркет. Също така плочките притежават отвори, през които е възможно да се просмуче вода и по този начин самата плочка корозира с времето. Гранитогресът, от своя страна, е водо- и влагонепропусклив.
Още едно от удобствата на гранитогреса, което не предлага никой теракот е процеса на калиброване. Най-общо казано, съществуват калиброван и некалиброван гранитогрес. При първия изрязването на самите плочи е много по-точно и когато се пристъпи към полагането му, необходимото количество фугираща смес е в пъти по-малко, в сравнение с обикновените подови плочки.
Освен с издръжливостта си на натоварване, друго предимство на гранитогреса е, че той е студоустойчив, което го прави изключително подходящ за монтиране във външни помещения. Гранитогресът може да бъде използван както за подова облицовка, така и за стенна и външна. Съвременният гранитогрес не впечатлява само с визия и дизайн, но и с функционалност.
В заключение можем да кажем, че гранитогресът е една сполучлива инвестиция. Неговата цена бързо бива оправдана, особено когато пестим от фугираща смес. От изключтелно значение е да съобразим особеностите на самото помещение, преди да изберем правилния гранитогрес. За вътрешен или външен монтаж, мокро или сухо помещение, калиброван или некалиброван, гранитогресът ще придаде една по-различна визия. С разнообразие от модели може да направите всякаква комбинация с всякакви цветове и имитации. Независимо дали предпочитате по-естествено изглеждащи настилки като камък и бетон, или предпочитате луксозния вид на огледалната мраморна повърхност, гранитогресът няма да Ви остави безралични и разочаровани от избора му.