• Плочки за баня
  • Гранитогрес
  • Мебели за баня
  • Душ кабини
  • Аксесоари за баня

Гранитогрес – интериорното решение за модерния дом

През последните няколко години плочките тип гранитогрес са се утвърдили като модерното, стилно и практично решение що се отнася до облицовка на пода. По своята същност гранитогресът е изкуствено създаден материал и макар че се появява на пазара едва в края на 80-те години на миналия век, той бързо си печели слава на надеждна подова настилка.
В следващите няколко реда ще се спрем на най-важните свойства и характеристики на плочките тип гранитогрес, които го правят толкова предпочитан. На първо място е важно да се изтъкне неговата изключителна твърдост, която се дължи на ниската му пористост. Той също така се отличава и с висока механична устойчивост. Съвременният гранитогрес е износоустойчив, което означава, че може да се прилага на места и с изключително интензивно движение като търговски центрове, бизнес и административни сгради. Друга важна характеристика е ниската му водопоглъщаемост. Това прави модерния гранитогрес изключително подходящ за бани и мокри помещение.  Така се постига не само добър естетически вид на самото помещение, но спокойствие относно дълотрайността и надеждността на плочката. Гранитогресът е материал, който издържа на големи температурни амплитуди. Неговата студоустойчивост (до -50 °C градуса) го прави подходящ избор за външна облицовка на сгради и фасади. Тази издръжливост се дължи на високата плътност и липсата на пори по повърхността. Друго важно предимство на модерния гранитогрес е устойчивостта му срещу надраскване. Това гарантира запазване на добрия външен вид на плочката за дълго време.
Освен безспорните високи технически характеристики на съвременния гранитогрес, това което го прави толкова желан е разнообразието от модели, форми, цветове и завършеци. В зависимост от вида на повърхността на гранитогреса (или неговия завършек) той най-често може да бъде полиран, гланциран или матиран. Това дава широко поле за различни и интересни интериорни решения. Гланцираният и полиран гранитогрес се отличават с гладка повърхност, която има способността на отразява слънцето. Това придава на помещението усещане за лукс и изисканост. Този тип гранитогрес не губи добрия си външен вид с времето, което го прави предпочитан и за много бизнес и офис сгради, в които е важно да се наблегне на стилния и шикозен интериор. Матираният гранитогрес от своя страна се характеризира с по-грапава и не-лъскава повърхност. Той е особено подходящ за мокри помещения, в които рискът от подхлъзване е по-голям или за помещения, в които се цели да се създаде атмосфера на ненатрапчива елегантност.
Съвременният гранитогрес се предлага в голямо разнообразие от дизайни. На пазара може да се намери гранитогрес имитиращ дървесна повърхност, мрамор, седеф или каменна повърхност. Това позволява не само придаване на индивидуалност на всяко помещение, но постигане на характер и идентичност.По принцип дървесният гранитогрес създава комфорта и уют атмосфера и заражда чувство на сближаване с природата. Гранитогресът, имитиращ мраморна или седефена повърхност се асоциира с елегантност, лукс и изтънченост. Той е подходящ за помещение, в които е важно да се изтъкне стилът и висшата класа в интериора. Гранитогресът с каменна повърхност е насочен към любителите на експериментите в дизайна. С него се постигат зашеметяващи визуални ефекти, които провокират и впечатляват.
Друго важно предимство на модерния гранитогрес е разнообразието от размери, в които той се предлага. Освен най-разпространение квадратни модели 30x60, 45x45 и 60x60см, могат да се открият и нестандартни размери като 60x120см, 120x240см и 100x300см. Това позволява реализирането на иновативни и нестандартни интериорни и екстериорни решения. Гранитогресите с такива размери са по-тънки (варират между 3 мм и 7 мм), което ги прави гъвкави и лесни за работа. На пазара могат да се открият освен квадратни и правоъгълни модели гранитогрес, шестоъгълни или осмоъгълни форми. Това пренася интериорния дизайн  на едно съвсем друго ниво, където няма нищо невъзможно и непостижимо.
Безспорно високите технически характеристики, сред които здравина, надеждност и устойчивост, както и разнообразието от форми, размери, модели и текстури, заслужено превръщат гранитогреса в най-предпочитания материал за облицовка.